Računalniška tomografija

CT – 3D slikanje zob. To storitev opravljamo v Dravljah ter na Rudniku po predhodnem naročilu .

 

Na področju CBCT tehnologije smo v Sloveniji “pionirji”, saj smo jo prvi začeli uporabljati. Ta vrsta računalniške tomografije nam nudi zelo dobro prostorsko ločljivost. V povezavi s posebej prirejeno programsko opremo pomeni izjemno diagnostično orodje pri dentalni in maksilo facialni diagnostiki. Računalniška tomografija s konusnim snopom temelji na volumetrični tomografiji. Pri tej vrsti računalniške tomografije uporabljamo širok konusni snop rentgenskih žarkov, ki zajame celoten slikani objekt naenkrat.

Žarki nato padejo na večji detektor, ki je sposoben naenkrat odčitati podatke iz celotnega področja. Računalniški tomografi s konusnim snopom (CBCT) uporabljajo pulzno slikanje. To pomeni, da sevanje ni kontinuirano, ampak se sproži samo v določenih časovnih intervalih oziroma v odvisnosti od kotnega položaja rentgenske cevi. Računalniška tomografija s konusnim snopom pomeni velik napredek v diagnostiki predela glave in zob, saj nam ob bistveno manjši dozi  nudi slike z zelo visoko prostorsko ločljivostjo. To odpira nove možnosti za diagnostiko, načrtovanje kirurškega zdravljenja in implantologije ter drugih posegov.

Računalniška tomografija je rentgenska preiskava, ki omogoča prikaz globokih struktur telesa v različnih ravninah. Pri tej preiskavi se izvor rentgenskih žarkov in detektor vrtijo okoli pacienta. Računalniške tomografe delimo na tiste, ki uporabljajo pahljačast snop, ter tiste, ki uporabljajo konusnega. Računalniška tomografija s konusnim snopom temelji na volumetrični tomografiji.

Z razliko od navadne računalniške tomografije (v nadaljevanju CT) se pri računalniški tomografiji s konusnim snopom (v nadaljevanju CBCT) uporablja širok konusni snop rentgenskih žarkov, ki naenkrat zajamejo celoten slikani objekt. Žarki nato padejo na večji detektor, ki je sposoben naenkrat razbrati podatke s celotnega področja. CBCT je namenjen predvsem preiskavam zob in glave, ima izjemno prostorsko ločljivost, vendar je manj primeren za pregledovanje mehkih struktur.

Kontakt

GDPR